За проекта

Vasekupol

Скулптурата "Европейски съюз" представлява ваза с класическа форма и пропорционални размери.

Боядисана е в наситено син цвят - цвета на европейското знаме като основен фон, върху който шахматно са разположени флаговете на държавите - членки на Европейския съюз.

Размерите на вазата могат да достигнат височина 13 м, диаметър 5.40 м.

Поставена е на постамент с кубична форма с размери 6 м., който се задвижва със специално устройство, като във всеки момент е видима различна част от повърхността.

В постамента са монтирани четири броя големи монитори, върху които се показва кратък филмов материал за историята, културата и традициите на всяка държава - членка на Европейския съюз, както и рекламни материали на донорите на проекта и.

Изработена в класическата традиция, тя символизира дълготрайността на Европейския Съюз и неговата стабилност. Заедно с това се гарантират мястото и възможностите на всяка държава - членка да развива собствения си потенциал, традиции и културни ценности заедно с цялото европейско семейство.

Сградата, която служи като Дом на символа, има оригинална куполна форма, която създава чувството, че се намирате в храма на Европейската Общност.

Залата е полукръгла, изработена е от светлосиньо непрозрачно огледално стъкло с метални сребристи дъги, които я опасват и олицетворява земното кълбо.

В центъра на полусферата е разположена картата на Р България, около която са наредени характерни древни и съвременни символи на българската култура и история - Черноморското крайбрежие, българската азбука, българската маслодайна роза, девойка в българска носия, Чудните скали край река Луда Камчия, Копривщица, Мадарският конник, мартеницата, Подземният тунел на двореца в Плиска, Родопският Перперикон, Рилският манастир и златен тракийски ритон, Античния град.

Залата е проектирана като мултимедийна зала, в която могат да се провеждат различни международни форуми и събития, творчески и интеркултурни срещи и изложби за развиване на творческия потенциал на млади хора и различни творци.

Мястото на сградата трябва да се вписва хармонично в околната среда, като предоставя възможност на широк кръг граждани и туристи да я посещават и разглеждат.